terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in: Trouw, 5-5-2003      

Kinderarbeid voor Unilever

ROTTERDAM - Het was- en voedingsmiddelenconcern Unilever profiteert van kinderarbeid.

Ruim 20.000 kinderen, voornamelijk meisjes, in de leeftijd van 6 tot 14 jaar in de Indiase deelstaat Andhra Pradesh, verrichten zware en langdurige arbeid bij boeren die katoenzaden produceren voor Paras Extra Growth Seed. Dit bedrijf is voor 26 procent eigendom is van Unilever-dochter Hindustan Lever. Unilever erkent de wantoestanden.
   Gerard Oonk, coördinator van de Landelijke India Werkgroep, heeft zaterdag bevestigd een brief over de kwestie te hebben gestuurd naar Unilever-bestuurvoorzitter Anthony Burgmans. "Met die situatie in Andhra Pradesh zijn we niet gelukkig", aldus een woordvoerster van de Brits-Nederlandse multinational. Ze zegt dat het concern samen met een aantal hulporganisaties initiatieven wil ontwikkelen die zo snel mogelijk een einde moeten maken aan kinderarbeid.
   De oproep van de Landelijke India Werkgroep, die zich inzet voor de kansarmen in India, wordt ondersteund door Amnesty International, de vakcentrale FNV, de ontwikkelingsorganisatie Novib en de Indiase MV Foundation. Volgens Oonk is het van groot belang dat Paras Extra Growth Seed de boeren meer gaat betalen voor katoenzaden, zodat zij volwassenen in plaats van kinderen in dienst kunnen nemen. Hij zei de kinderarbeid vorig jaar februari al aan de kaak te hebben gesteld. "Ondanks toezeggingen is er daarna niets gebeurd." Unlivere wijt dit aan het feit dat het concern het in het betreffende bedrijf niet voor het zeggen heeft.LIW IN 'T NIEUWS

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Kinderarbeid & Onderwijs

HOME Landelijke India Werkgroep

Landelijke India Werkgroep - 6 mei 2003