terug
Onderstaande tekst is gepubliceerd in: Internationale Samenwerking, mei 2003      

Radicale aanpak kinderarbeid

door:
Brigitte Ars

De Indiase MV Foundation is een van de succesvolste organisaties in de strijd tegen kinderarbeid. Haar werk staat centraal bij een nieuwe campagne in Nederland rond kinderarbeid en onderwijs.

Sujata (11) weet het zeker: voor haar hoeft het nooit meer. Nimmer. Het frêle meisje werkte twaalf uur per dag voor dertig eurocent op het katoenzaadveld. Sinds een jaar zit ze op een brugschool in het dorp Aloor, samen met driehonderd andere piepjonge meisjes die het arbeidersbestaan zijn ontvlucht dankzij de MV Foundation, een organisatie in de Indiase deelstaat Andhra Pradesh. Sujata leert nu hoe
School is de beste werkplaats

Het succesvolle werk van de MV Foundation staat centraal bij de nieuwe campagne 'School is de beste werkplaats'. Deze gaat 14 mei 2003 in Nederland, Ierland en Duitsland van start en is een initiatief van de Landelijke India Werkgroep, FNV, Hivos, de Algemene Onderwijsbond en twee buitenlandse organisaties. De campagne bestaat onder meer uit een documentaire en musical voor het onderwijs en de website www.schooldebestewerkplaats.nl.

het is om te leven voor zichzelf, en niet altijd voor anderen. het onderwijs moet haar ook helpen haar achterstand in te halen, zodat ze alsnog naar de basisschool kan. "Met de hulp van MV Foundation wist ik mijn ouders te overtuigen dat ik geen kindhuwelijk hoef, maar liever naar school ga." Praten en overtuigen, dat is het belangrijkste werk van de MV Foundation. Met ouders, werkgevers, politici, ambtenaren en leerkrachten. En vechten tegen vooroordelen. Tegen excuses dat kinderen door armoede niet naar school kunnen. Tegen fabels dat katoenzaad alleen maar rijpen kan met de hulp van maagdelijke meisjeshandjes. En tegen eeuwenoude gebruiken die meisjes 'waardeloos' maken omdat ze toch bezit worden van de familie van hun man. "Op hun dertigste zijn die meisjes al grootmoeder", zegt Dhananjay van de MV Foundation. "Wij zijn de grootste huwelijksbrekers van de deelstaat Andhra Pradesh!"
Ieder kind buiten school is een kindarbeider, stelt de organisatie, wier kracht het is om anderen te mobiliseren. Daar valt niet over te onderhandelen, punt uit. Dhananjay: "We sturen niet alleen kinderen naar school, maar een hele deelstaat." De radicale aanpak van deze kleine organisatie heeft de deelstaatoverheid weten te bewegen tot een zeer actief beleid tegen kinderarbeid en voor basisonderwijs. Er zijn al ongeveer 150 duizend kinderen naar school gestuurd.terug

LIW IN 'T NIEUWS

HOME Landelijke India Werkgroep

Landelijke India Werkgroep - 1 mei 2003