terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in: Algemeen Dagblad, 11-10-2002      

Leveranciers Vendex over de schreef

ANP

Veertien Indiase leveranciers van het detailhandelsconcern Vendex KBB (onder meer Hema, Bijenkorf en V&D) gaan belabberd om met de milieu- en arbeidsregels. Dat blijkt uit een onderzoek dat de consumentenorganisatie Goede Waar & Co, voorheen de Alternatieve Konsumenten Bond, gisteren heeft gepresenteerd.

De organisatie baseert zich op bevindingen bij vijf verf- en bleekfabrieken en elf kledingfabrikanten in de Indiase streek Tirupur. "Het onderzoek richtte zich op leveranciers aan Vendex KBB, omdat die marktleider in Nederland is", verklaart M. Simons van Goede Waar & Co.

De werkomstandigheden in de veertien fabrieken laten te wensen over. De sanitaire voorzieningen zijn 'belabberd', het klimaat is ongezond en veiligheid heeft een lage prioriteit. "Werkweken van 72 uur zijn voor zowel mannen als vrouwen geen uitzondering", staat in het onderzoek. Het oppervlakte- en grondwater is vooral door de kledingindustrie zo ernstig met chemicaliën vervuild dat het voor elk gebruik ongeschikt is.

Vendex KBB heeft een gedragscode voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het concern meldt zijn best doet om leveranciers te houden aan de normen. "Blijkbaar worden die niet overal nageleefd. Wij kunnen in dit geval niet precies nagaan wie dat zijn, omdat Goede Waar de namen van de fabrieken en de exacte locaties niet wil geven." De consumentenorganisatie laat de namen van fabrieken in het midden om de ondervraagde werknemers, vakbondsleiders en boeren niet in problemen te brengen.

Vendex KBB heeft een onafhankelijk bureau in dienst dat onderzoekt of leveranciers volgens de door Vendex gestelde normen werken. Daarbij werkt het concern samen met de Duitse branchegenoot Karstadt.

Goede Waar heeft onlangs met de Landelijke India Werkgroep, Vereniging Milieudefensie en de Schone Kleren Kampagne een brief naar Vendex KBB gestuurd. Daarin worden niet alleen de problemen in India aangekaard, maar ook die bij leveranciers in Mauritius en Wit-Rusland.LIW IN 'T NIEUWS

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Schone kleding

HOME Landelijke India Werkgroep

Landelijke India Werkgroep - 25 november 2004