terug
Onderstaand artikel is gepubliceerd in: Nederlands Dagblad, 5-9-2000      

'Indiaas kind maakt nog steeds voetbal'

ANP

NEW DELHI - Tenminste 10.000 Indiase kinderen werken in de voetbalballenindustrie.

Dat heeft de Landelijke India Werkgroep (LIW) uit Nederland gisteren in de Indiase hoofdstad New Delhi bekendgemaakt. Volgens de LIW werken de kinderen met name in de regio rond Jalandhar, waar de Indiase sportgoederenindustrie is geconcentreerd. Volgens het rapport 'De donkere kant van het voetbal' zouden tenminste 8500 kinderen voetballen stikken en geheel van onderwijs verstoken blijven. Nog eens 1350 kinderen krijgen wel enige vorm van onderwijs, maar moeten daarnaast ook werken.

Drie gulden
Kinderen van zes jaar zouden tenminste 7,5 uur per dag werken, terwijl kinderen van 13 jaar dagen van 11 uur of langer draaien, aldus het rapport van de LIW. De kinderen verdienen volgens de werkgroep nog niet de helft van het wettelijk minimumloon, dat zo'n drie gulden per dag is.

Niet gevaarlijk
"De internationale voetbalassociatie FIFA heeft bindende overeenkomsten met voetbalfabrikanten om geen kinderarbeid toe te staan bij het maken van deze producten", aldus LIW-woordvoerder G. Oonk op een persconferentie in Delhi. "In de praktijk worden deze overeenkomsten routinematig overtreden." Eerder dit jaar uitte de vakcentrale FNV soortgelijke beschuldigingen. De Indiase overheid staat niet te trappelen om in te grijpen. India wil weliswaar van kinderarbeid af, maar concentreert zich er eerst kinderarbeid uit te bannen in risicovolle industrieën zoals de productie van lucifers en tapijten. Het stikken van voetballen wordt niet tot de gevaarlijke industrie gerekend.LIW IN 'T NIEUWS

Fair Play Campagne

Kinderarbeid & Onderwijs

HOME Landelijke India Werkgroep

Landelijke India Werkgroep - 24 november 2004