Landelijke India Werkgroep

Indiase arbeiders betalen de prijs voor onze goedkope medicijnen: Zorgverzekeraars aan zet


13 april 2018


Ook onze medicijnen worden tegenwoordig voor het grootste deel in India en China geproduceerd: de grondstoffen zijn goedkoper en de arbeidslonen laag. Zo produceert farmareus Aurobindo in India voordelige antibiotica, psychofarmaca en pijnstillers voor de Nederlandse patiënt.

Veel lagelonenlanden staan erom bekend het niet zo nauw te nemen met de arbeidsomstandigheden of milieu- en veiligheidseisen. De onveiligheid in de textielindustrie in Bangladesh is daar een navrant voorbeeld van. Hoe zit dat met de medicijnen die in India geproduceerd worden? Wie betalen de prijs? Programma ZEMBLA van BNNVARA onderzocht onder welke omstandigheden onze goedkope geneesmiddelen worden geproduceerd, o.a. door de farmaceut Aurobindo. U kunt de uitzending van 10 april 2018 hier terugkijken: https://zembla.bnnvara.nl/nieuws/de-prijs-van-het-goedkope-medicijn. Hier vindt u ook een statement van Aurobindo en reacties van zorgverzekeraars.

Het farmaceutische bedrijf Aurobindo Pharma gaat roekeloos om met mens en milieu in India. Dat stellen deskundigen in de uitzending van ZEMBLA. Aurobindo, een van de grootste fabrikanten van generieke medicijnen op de Nederlandse markt, betaalt werknemers te lage lonen en overtreedt veiligheidsmaatregelen in zijn fabrieken, volgens deskundigen om te besparen op productiekosten. Ook blijkt het bedrijf chemisch afval illegaal te lozen met schadelijke gevolgen voor mens en milieu: https://zembla.bnnvara.nl/nieuws/fabrikant-van-nederlandse-medicijnen-buit-werknemers-uit-en-vervuilt-milieu (11 apr 2018).

PvdA'er Kirsten van den Hul zegt 'enorm geschrokken' te zijn van de uitzending van ZEMBLA over het farmaceutische bedrijf Aurobindo. Samen met partijgenoot Sharon Dijksma heeft ze Kamervragen over de kwestie gesteld aan de ministers Kaag voor Buitenlandse Handel en Bruins van Volksgezondheid. De Kamerleden willen dat de ministers de Indiase overheid, de farmaceut Aurobindo en de Nederlandse zorgverzekeraars aanspreken op hun verantwoordelijkheid: https://zembla.bnnvara.nl/nieuws/onbegrijpelijk-dat-dit-kan-pvda-stelt-kamervragen-na-zembla-over-goedkope-medicijnen (12 apr 2018).

Pensioenfondsen van het zorgpersoneel, huisartsen en werknemers bij overheid en onderwijs beleggen in het farmaceutisch bedrijf Aurobindo Pharma. Dagelijks gaan in de Nederlandse apotheken ongeveer 60 duizend doosjes medicijnen van Aurobindo over de toonbank: https://zembla.bnnvara.nl/nieuws/pensioenfondsen-investeren-32-5-miljoen-in-omstreden-geneesmiddelenfabrikant (12 apr 2018).

Landelijke India Werkgroep - 13 april 2018