Landelijke India Werkgroep
English version of this page  terug


Antwoorden op parlementaire vragen n.a.v. SOMO/LIW-rapport Flawed Fabrics:

Leden Europees Parlement willen actie Commissie tegen slavenarbeid in Indiase kledingproductie


LIW, 18-11-2014 [update: 18-2-2015]


Gezamenlijke actie tegen gedwongen arbeid in kledingindustrie gevraagd
De Europarlementariërs Peter van Dalen (CU), Agnes Jongerius (PvdA) en Cora van Nieuwenhuizen (VVD) vragen aan de Europese Commissie om de grootschalige kinder- en gedwongen arbeid in de Zuid-Indiase textielindustrie aan te kaarten bij Europese bedrijven die hun producten inkopen. Ook willen ze dat de Commissie de kwestie aan de orde stelt bij Europese handelsorganisaties, de leden van de EU, de Indiase regering, de Internationale Arbeidsorganisatie en de OESO. Zij willen dat zij gezamenlijk actie ondernemen tegen deze schendingen van mensenrechten en samen aan oplossingen werken.

'Alarmerend gebrek aan transparantie'
De Europarlementariërs constateren dat er in deze en andere kwesties 'een alarmerend gebrek aan transparantie' bij de kledingbedrijven is. Zij vragen de Commissie het initiatief te nemen om het "niveau van transparantie en rapportage van de kledingbedrijven met betrekking tot hun impact op mensenrechten aanzienlijk te verhogen" en hoe de Commissie dat gaat aanpakken.

‘Vrijwillige aanpak werkt niet’
Basis voor de vragen is het rapport Flawed Fabrics van SOMO en de Landelijke India Werkgroep. De parlementariërs memoreren dat het rapport vijf grote Indiase spinnerijen onderzoekt waaruit blijkt dat de arbeidsomstandigheden in feite vormen van slavernij en kinderarbeid zijn en de slachtoffers voornamelijk ‘kasteloze’ Dalit-meisjes en -vrouwen. Een groot deel van de productie, zeggen ze, is bedoeld voor Europese kledingmerken als C&A, Primark, Replay en H&M. Ook citeren ze dat SOMO en LIW concluderen dat de "vrijwillige benadering niet werkt en dat regeringen fatsoenlijke arbeidsomstandigheden moeten afdwingen om slavernij en kinderarbeid te voorkomen". Zij vragen of de Europese Commissie deze opvatting deelt.


Zie de volledige vragen (ingez. 11-11-2014) en antwoorden (18-2-2015): http://www.indianet.nl/pdf/ep150218.pdf

Zie het rapport
Flawed Fabrics: http://www.indianet.nl/FlawedFabrics.html

Artikel over de follow-up van het rapport: http://www.indianet.nl/141119.html (19-11-2014)
Landelijke India Werkgroep - 18 november 2014